Показват как се спасява тежко пострадал човек в планината с хеликоптер
Показват как се спасява тежко пострадал човек в планината с хеликоптер / снимка: БГНЕС, архив
Показват как се спасява тежко пострадал човек в планината с хеликоптер
83291
Показват как се спасява тежко пострадал човек в планината с хеликоптер
  • Показват как се спасява тежко пострадал човек в планината с хеликоптер

Уникална демонстрация на планинска спасителна акция с хеликоптер ще се проведе днес в курорта Пампорово, където се открива новият зимен сезон. Спасители от Планинската служба към Българския Червен кръст ще покажат реална ситуация със спасяване на тежко пострадал човек.

Нов вид застраховка „Активна грижа" предлага своевременна въздушна медицинска помощ и транспортиране до лечебно заведение. Маргарита Колева допълва.

Безплатно мобилно приложение спасява бедстващи в планината

Целта на демонстрацията е да покаже възможностите за спасяване чрез хеликоптер, обясни председателят на Планинската спасителна служба Веселин Ганчев: "На всички е известно, че при инцидент е най-важен първият час за пострадалия. Нашата задача е да направим долекарска помощ и по най-бързия начин, с щадящ транспорт, да бъде транспортиран до възможно най-близкото компетентно лечебно заведение".

Застраховката „Активна грижа" е отделна от планинската застраховка и е насочена към използването на хеликоптер, в случаите, в които има застрашаване на човешкия живот. Тя е валидна за планински- и воден травматизъм и е подходяща най-вече за хората, практикуващи екстремни спортове, при които рисковете са по-големи.

В България има 43-ма щатни планински спасители и 520 доброволни планински спасители. Включването на доброволците в акции обаче, понякога е трудно, посочи Веселин Ганчев: "В много от случаите там, където наши колеги са работници в дадени фирми или организации, срещаме трудности при тяхното освобождаване от работа. Държавата е длъжник на доброволните планински спасители, защото в Европа, когато един работодател има в редиците си планински спасител или друг вид доброволец, на него му се опрощават социалните осигуровки, които се плащат върху заплатата на този работник. За всеки един работодател в Европа е въпрос на чест и достойнство в неговата фирма да има планински спасител".

По време на активния зимен сезон хеликоптерът на „Активна грижа" ще бъде на разположение в зимните курорти, за да реагира незабавно при възникнали инциденти на пистата и в планината във всяка точка на страната.