Покачват се водните нива на р. Дунав и на притоците й
Покачват се водните нива на р. Дунав и на притоците й / DarikNews.bg, архив

Днес се наблюдава повишение на водните нива на Дунав и на реките, вливащи се в нея, на територията на Басейновата дирекция "Дунавски район"-Плевен, съобщават от дирекцията.

Водните течения остават в речните легла. Отводнителните помпени станции, стопанисвани от крайдунавските клонове на "Напоителни системи" ЕАД, са в работен режим. Водното ниво в коригираните реки не застрашава стабилитета на бермите и дигите, изградени по поречията им, уточняват от Басейновата дирекция "Дунавски район" в Плевен.

Предупреждават за обилни валежи, на места се очакват до 35 л/кв.м

В Дунавския басейн и в понеделник се очакват повишения на нивата на реките Лом, Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом - горно течение, вследствие на валежите, допълват от Басейнова дирекция.

За Искър до 15 март водните количества ще бъдат над средната многогодишна стойност. Повишаване на нивата на реките Владайска и Малък Искър се очаква и утре. В периода до 16 март значително ще се увеличи основната река в средното и в долното течение. За Янтра и Русенски Лом нивата ще са над средните стойности. По-съществени повишения се очакват във водосбора на Черни Лом.

От Агенция "Пътна инфраструктура съобщиха, че се ограничава движението по пътя Монтана-Берковица, при моста на река Бързия в района на Боровци поради наводнен участък.