Поискаха оставката на заместник на Рашидов по казуса „Панкин”
Поискаха оставката на заместник на Рашидов по казуса „Панкин” / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Поискаха оставката на заместник на Рашидов по казуса „Панкин”
25258
Поискаха оставката на заместник на Рашидов по казуса „Панкин”
  • Поискаха оставката на заместник на Рашидов по казуса „Панкин”

Трупата на Музикалния театър поиска оставката на заместник-министъра на културата Димитър Дерелиев, заради скандала с новия директор на Оперетата Борис Панкин, когото тя не приема. Повече от 150 души от колектива на театъра се събраха на мирен протест пред сградата на Министерски съвет с настояване конкурсът за нов шеф на Музикалния да бъде отменен. От Оперетата поставиха ултиматум това да се случи най-късно до 25 януари. За утре е планирана среща между протестиращите артисти и ресорния министър Вежди Рашидов.

От Музикалния театър настояват за оставката на заместник-министър Дерелиев заради думите му, че трупата на Оперетата е "лумпенизирана тълпа". Това определение той даде миналата седмица, след като артистите от Музикалния блокираха задния вход на театъра и не допуснаха да влезе в него новият им шеф Борис Панкин.

Колективът на институцията е категоричен, че конкурсът, след който Панкин беше избран за директор на Оперетата, е опорочен. Нарушено е споразумение, според което в изборната комисия, определила режисьора за победител, е трябвало да има по един представител от синдикалните организации на КНСБ и „Подкрепа". Такъв от страна на „Подкрепа" е липсвал, твърдят от Музикалния театър.

Трима негови представители бяха поканени в Министерски съвет, за да предадат исканията си и така те да стигнат до премиера Бойко Борисов. Мнението му по темата ще достигне до протестиращите чрез министъра на културата Вежди Рашидов. Той покани артистите от Оперетата на среща в министерството от 11.00 часа утре, а те от своя страна обещаха да отидат, въпреки досегашния си бойкот на подобни събирания.

В зависимост от това какви ще са резултатите от утрешната среща музикантите ще преценят дали да продължат протестните си действия пред Министерски съвет. Те имат разрешения за такива до петък, включително, от 10:00 до 14:00.

Ако казусът "Панкин" не се разреши до 25 януари, от Музикалния казват, че ще преминат към втори етап от протестите си, без да уточняват какво точно означава това.

Днешното им митинг-шествие тръгна от сградата на театъра, премина през ул. „Московска" и така за около 20 минути достигна до сградата на бившия Партиен дом. Там колективът на Оперетата разпъна плакати "Не искаме ликвидатора Панкин", "Унищожават жанра оперета" и скандира "Панкин вън" и "Нов конкурс".

Поискаха оставката на заместник на Рашидов по казуса Панкин
netinfo