Подобрява се състоянието на бития Андрей
Подобрява се състоянието на бития Андрей / Sofia Photo Agency, архив

Шестнайсетгодишното момче, което беше пребито от свои връстници миналата седмица, е в добро общо състояние, контактно е и се храни, съобщиха от пресцентъра на болница "Пирогов".

След резултата от контролните изследвания, които предстоят днес, ще се прецени дали да бъде изведено от детската реанимация.

16-годишният Андрей Илчев бе жестоко пребит на 23 ноември около 19.00 ч. в района на 35 СОУ „Добри Войников". След огледа криминалистите задържаха за инцидента 15-годишния Валентин Стоянов от Професионалната гимназия по архитектура и строителство „Христо Ботев". На 27 ноември съдът остави за постоянно в ареста побойника.

Според полицията инцидентът си има предистория. На 11 ноември педагогическият съветник на столичното 35-о училище сигнализирал в Четвърто районно управление за нарастващо напрежение между техни възпитаници и ученици от строителния техникум. Служителите на реда разследвали обстоятелствата около инцидент, възникнал четири дни по-рано, когато в центъра на столицата четирима единадесетокласници от училището се спречкали с двама 15-годишни, които учат в професионалната гимназия. По-малките обаче били физически по-силни и нанесли побой на батковците. Всички те били разпитани, единият от потърпевшите подал жалба и представил съдебно-медицинско удостоверение за нанесена лека телесна повреда. На двамата непълнолетни били съставени протоколи за предупреждение, последвали уведомления на родителите и на ръководството на учебното заведение. Независимо от това се оказало, че задържаният е единият от двамата тогава нападатели.