По време на скандала с Баклава си тръгва шеф на ДАЗД
По време на скандала с Баклава си тръгва шеф на ДАЗД / cнимка: Sofia Photo Agency
Министър-председателят Сергей Станишев освободи от длъжност заместник-председателя на Държавната агенция за закрила на детето Весела Банова. От съобщение на Правителствената информационна служба става ясно, че Банова е освободена по нейна молба, която е подадена още на 10 декември 2007 година.

През последните дни името на Весела Банова беше замесено в скандала около филма „Баклава". Тя е човекът, който е дал разрешението децата от дома в Бургас да участват в лентата. Пред Дарик Банова беше категорична, че напускането й на Държавната агенция за закрила на детето няма нищо общо със скандала.

Ето какво каза още пред Дарик Весела Банова:

Просто е професионален и личен избор, защото аз съм в агенцията от първия й ден – това са 7 години и всички въпроси, които са възникнали пред мен оттук нататък, смятам да ги решавам през психоанализата. През всичките тези 7 години се обучавах и за психоаналитик. Другото нещо, което изоставих за тези 7 години, са психологичните изследвания – това искам да правя и затова напускам.

Мнозина обаче ще потърсят връзка със скандала около филма „Баклава"?

За мен това не е и скандал. Държавната агенция за закрила на детето е един детски омбудсман, който следейки за правата на децата в България, постоянно се натъква на такива ситуации. За мен всичко, което се случи около "Баклава", по-скоро около трейлъра, е част от ежедневието ми.

Преди да напуснете имали ли сте разговор с премиера Станишев? Той потърси ли някакво обяснение от вас?

Не. Аз мисля, че министър-председателят има абсолютно доверие на Държавната агенция за закрила на детето, която в случая си изпълнява задълженията.