Пловдивският митрополит награждава за борба срещу хомосексуализма
Пловдивският митрополит награждава за борба срещу хомосексуализма / снимкa: Дарик - Пловдив

Пловдивският митрополит Николай ще удостои с най-високото отличие пазарджишкия прокурор Стефан Янев, който открито се обяви срещу хомосексуализма. В официална позиция на Пловдивската митрополия се казва, че Епархийският съвет приема с недоумение и тревога публичните критики и порицания, на които са били подложени прокурор Стефан Янев и общинското ръководство на Пазарджик заради заетата от тях позиция във връзка с чл. 14 от Наредбата за обществения ред и „отказа на местната община да разреши провеждане на гей парад в града".

Епархийският съвет смята, че всяка позиция на мирянин и на светската власт, която изразява привързаност към традиционните християнски ценности и представлява форма на защита на общоприетия морал на българското общество, трябва да се ползва с енергичната подкрепа на Българската православна църква.

„В конкретния случай чрез забраната за провеждане на едно безнравствено зрелище, провеждано пред очите на децата и представляващо публично предизвикателство срещу брака, семейството и устоите на държавата, кметът на Пазарджик е постъпил като отговорен държавник и добър християнин", се казва още в документа. Според духовниците, прокурор Стефан Янев чрез заетата от него професионална позиция доказва, че когато бъдат разгледани през призмата на общоприетите ценности, правото и моралът могат да бъдат в единство и хармония, които са в основата на православното разбиране на правопорядък, почиващ на основите на вярата в Христа и изповядваните от православните християни ценности и норми на обществено приличие и ред. Митрополията определя, че масираните критики, на които са подложени кметът на града Тодор Попов и прокурор Янев са несправедливи.

Прокурор Стефан Янев и кметът на Пазарджик Тодор Попов ще бъдат удостоени с най-високото отличие на Пловдивската епархия - орден „Свети апостол Ерм". Церемонията ще се състои в катедралния храм „Успение на Света Богородица" в Пазарджик на 6 септември.