Пловдивският кмет с мандат да иска Цигарената и с нулеви шансове да я получи
Пловдивският кмет с мандат да иска Цигарената и с нулеви шансове да я получи / netinfo

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов и председателят на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев получиха мандат да преговарят с държавата за безвъзмездно придобиване на дела на „Булгартабак холдинг” в Цигарена фабрика – Пловдив”. В края на дебатите, след които 34 от 43-има присъстващи им делегираха това право, двамата признаха, че шансовете за успех са близки до нулата.

Това решение на Общинския съвет ще покаже, че местната власт е готова да се бори за запазване на тютюнопроизводството в града и на работните места на пловдивчани и ще повлияе на правителството при вземането на решението за съдбата на цигарената фабрика, заяви председателят на ОбС Йордан Кюмюрджиев.

Офертата на общината за придобиване на 78% от фабриката бе извадена като спасителен вариант, след като в началото на месеца стана ясно намерението на „Булгартабак” да спре цигарените производства в Пловдив и Стара Загора.

Групата на левицата гласува „въздържал се” при даването на мандата за преговори с Министерството на икономиката и енергетиката /МИЕ/ с мотив, че правенето на цигари не е работа на общината и няма убедителни икономически аргументи, че може да управлява добре фирмите си. Според социалистите бързата приватизация заедно с лицензите, каквото е едно от предложенията на холдинга, е най-доброто решение за дружеството. В отговор кметът Славчо Атанасов се обърна към съветниците да запомнят прогнозата му, че който купи цигарената фабрика, няма да развива производството й, а ще използва за други проекти апетитните й имоти в центъра и в Северната промишлена зона.

Други новини от Пловдив