Плажен бар във Варна с 12 акта от данъчните
Плажен бар във Варна с 12 акта от данъчните / снимка: DarikNews.bg, Варна

Фрапиращи нарушения са установени в няколко заведения на крайбрежната алея във Варна, съобщават от НАП в морската столица. Във връзка със селекцията на рискови търговски обекти, направена вчера в централата на приходната агенция в София, варненските данъчни инспектори извършиха проверки на голяма част от заведенията на плажа. До късно снощи екипите на отдел „Оперативни проверки” осъществявали физически контрол върху обектите, в следствие на което било установено, че голяма част от продажбите не се отразяват на касовите апарати.

В един от плажните барове са били констатирани редица нарушения и предстои да бъдат издадени 12 акта. От селектираните обекти - снек-бар и ресторант в хода на проверките било установено, че в снек-бара голяма част от продажбите не се отразяват на фискалното устройство. Същото се потвърдило и от изведените справки от компютърната система в обекта, с реалния оборот към момента. По предварителни данни търговецът е отразявал средно дневен оборот от 278 лв. за периода от 1 април до 28 юни, а след физическото наблюдение, в края на работното време, инспекторите отчели дневен оборот от 1694 лева.

Данните от компютъра са копирани на технически носител, с цел обезпечаване на доказателства за последващи контролни действия. Предстои на фирмата да бъде извършена пълна ревизия, а фискалното устройство в търговския обект да бъде под постоянен дистанционен контрол и наблюдение от данъчните през целия летен сезон.

Проверката във втория селектиран обект установила, че търговецът е достигнал прага на регистрация по Закона за ДДС през юни и трябва да предприеме действия по регистрация, като срокът за това е 14 юли. Ако такива не бъдат предприети, ще му бъде извършена служебна регистрация и ще му бъде наложена санкция.

Информацията от компютъра и на този обект е била свалена на технически носител, като предстои тя да се анализира с данните от дистанционната връзка и да се установи дали има не отразени продажби.

Дистанционното наблюдение на фискални устройства през летния сезон ще бъде засилено по цялото Северно Черноморие и при установяване на съмнително ниски обороти обектите ще бъдат поставени под физически контрол, уверяват от НАП Варна.

От приходната агенция напомнят, че всяка покупка на стоки и услуги, която се извършва срещу заплащане в брой, трябва да е съпроводена с издаването на касова бележка. На касовите бележки в долния ляв ъгъл задължително трябва да
има изобразена картата на България около индекс BG. Ако получите касова бележка без този реквизит, сигнализирайте на тел. 0700 18 700.

Други новини от Варна