Планинската спасителна служба предупреждава за опасност от лавини
Планинската спасителна служба предупреждава за опасност от лавини / снимка: sxc.hu

За опасност от лавини във високите планински райони предупреждават от Планинската спасителна служба (ПСС). Заради бурните ветрове разразили се през последните дни, дежурните екипи съветват скиорите да не се спускат в участъци над 2500 метра, съобщава БГНЕС.

Облаци и мъгла очакват туристите, които са решили да карат ски. В сутрешните часове днес температурите са варирали от минус 3 до минус 12 градуса. Въпреки това по данни на планинската служба условия за спорт има във всички зимни курорти в страната.

"Карането на ски трябва да става само по обозначените места. Поради ниските температури има опасност от измръзване, да бъдат добре екипирани”, съветва Запрян Хорозов – дежурен в Планинската спасителна служба. Той не препоръчва Планинската спасителна служба излизането във високата планина тъй като там времето е много динамично, има вероятност от изгубване.

Скиорите са най-силно застрашени от лавини в подветрените склонове. Дежурните екипи съветват туристите да се задоволят с пистите до 2200 метра.