Питейната вода в Мизия е годна за употреба
Питейната вода в Мизия е годна за употреба / снимка, архив: БГНЕС

Резултатите от последните микробиологични изследвания на питейната вода в Мизия показват, че тя вече е годна за употреба, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Анета Ставрова.

Тя допълни, че наблюдението и изследванията на качеството на водата за битови нужди в наводнения преди повече от месец град ще продължи, тъй като нивото на подпочвените води в района е високо. Мизия се снабдява с вода за питейни нужди от подземни кладенци и съществува потенциална опасност за ново замърсяване при високо ниво на подпочвените води.

Бедственото положение в Мизия продължава, а военнополевата кухня ще работи до 15 септември, като ще предоставя топла храна веднъж дневно на хората, останали без подслон, и на доброволците, които им помагат. Част от евакуираните при наводнението ще бъдат преместени от едната детска градина във другата, която се намира в зоната на наводнението, каза кметът на общината Виолин Крушовенски.

В детската градина, която досега приютяваща бедстващите хора, ще бъде направен необходимият ремонт за предстоящата учебна година, допълни той. От понеделник започват и спешните възстановителните ремонти в двете училища в Мизия, които вероятно ще продължат месец след началото на учебната година. Правителството отпусна на бедстващата община 1 милион лева авансово за справяне с последствията от наводнението от началото на август, част от които ще бъдат използвани за ремонт на двете учебни заведения.

Виолин Крушовенски посочи, че има нужда от суха храна - консерви, за хората, някои от които са останали без къщи, а други, дори и да имат такива, след наводнението не могат да влязат в тях, защото са опасни, преди в тях да бъде направен основен ремонт. Общината е купила 3000 консерви, които ще стигнат за три дни за храна на повече от 500 души, допълни той.

Източник: БТА