Питейната вода на гара Бов е замърсена, твърдят еколози
Питейната вода на гара Бов е замърсена, твърдят еколози / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Питейната вода на гара Бов е замърсена, твърдят еколози
61078
Питейната вода на гара Бов е замърсена, твърдят еколози
  • Питейната вода на гара Бов е замърсена, твърдят еколози

Питейната вода в района на гара Бов в Искърското дефиле е със съдържание на метали, което е 40 пъти над допустимата норма. За това сигнализираха природозащитници от Коалиция за устойчиво развитие, които представиха резултати от проверки, направени по желание на местните жители. Еколозите допълват, че след като сигнализирали за проблема на Министерството на околната среда и водите, от ведомството извършили своя проверка, въз основа на която заявили, че няма опасност за населението, тъй като замърсяванията са в нормите. Природозащитниците не са съгласни със становището на екоминистерството.

Еколозите са категорични, че министърът на околната среда и водите Нона Караджова и заместничката й Евдокия Манева трябва „да си хванат пътя". От ведомството си затварят очите, твърди председателят на Коалиция за устойчиво развитие Дончо Иванов, който допълва, че замърсяването е предизвикано от старо хвостохранилище на гара Бов, което багерите разрушават в търсене на желязо. Замърсяването е констатирано с проби, взети от повече от пет източника. По думите на Иванов от екоминистерството са взели проби - „една отгоре, една отдолу", - които показват, че няма замърсяване на водата за питейно-битови нужди.

Освен наличие на метали над нормата, във водата е установено и трикратно превишено количество олово, допълват екозащитниците. Според Огнян Георгиев от фондация „Планински орел - Яворец" отговорност за това трябва да носят и от ВиК-Своге, тъй като те също „фалшифицирали" проби и по-късно обявявали, че няма проблем със съдържанието на питейната вода. „И отчитат за цял Бов, че водата е качествена. Невероятен проблем. Защото в нашия водоизточник от водата в чашата падна пиявица", каза той.

От Коалиция за устойчиво развитие са сигнализирали за проблема и Еврокомисията, чиито представители се очаква да пристигнат на място до няколко седмици.