„Пирогов няма да обяви стачни действия
„Пирогов няма да обяви стачни действия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
„Пирогов" няма да обяви стачни действия
61920
„Пирогов" няма да обяви стачни действия
  • „Пирогов" няма да обяви стачни действия

Лекарите от „Пирогов” остават зад исканията си и след проведената среща с директора на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков и здравния министър в оставка Десислава Атанасова. Едно от тези искания е оставката на Цеков, който от своя страна не отрече, че има грешки във формирането на някои от прогнозните бюджети на болниците.

„Пирогов” обаче няма да обяви стачни действия, успокои изпълнителният директор на спешния център доц. Стоян Миланов.

Надзорният съвет на касата ще заседава извънредно в четвъртък, стана ясно от думите на Пламен Цеков след тричасова среща с ръководството на „Пирогов”. На предстоящото заседание ще бъдат преразгледани най-спорните прогнозни бюджети на големите столични лечебни заведения.

„300-те болници в България за месец януари ще си получат възнагражденията. Снощи приключи отчитането на всички лечебни заведения. Подписали са си на 98% лечебните заведения допълнителните споразумения. В четвъртък трябва да очакват парите по сметките си”, обясни д-р Пламен Цеков.

Няма обаче ясен отговор как лекарите ще си получат изработеното в пълен обем, поясни директорът на „Пирогов” доц. Стоян Миланов, според който срещата с ведомството и касата е била неконструктивна.

„Консенсус не може да бъде постигнат на такова ниво, докато между болници като тази и НЗОК съществуват някакви договорени отношения. Никъде в този договор, който ние ще сключим с тях, не са споменати неустойки, исканията на отсрещните страни, т.е. тук договорното начало като цяло е нарушено”, коментира д-р Миланов.

Той допълни, че повереното му лечебно заведение има нужда от промяна на статута. Миланов изрази надежда на територията на „Пирогов” да бъдат създадени Национален център за спешна медицина, финансиран изцяло от държавата, и многопрофилна болница, която да продължи отношенията си с здравната каса.

По въпроса за исканата му оставка, шефът на касата д-р Пламен Цеков бе лаконичен: „Вече ми омръзна една седмица да коментирам. Нека я искат, какво да направя”.