„Пирогов” не трябва да има ограничения във финансирането
„Пирогов” не трябва да има ограничения във финансирането / снимка: Sofia Photo Agency, архив
„Пирогов” не трябва да има ограничения във финансирането
61875
„Пирогов” не трябва да има ограничения във финансирането
  • „Пирогов” не трябва да има ограничения във финансирането

Болница като „Пирогов” не трябва да има ограничения във финансирането. Това обяви изпълнителният й директор доц. Стоян Миланов, който пое ангажимент като оглавяващ лечебното заведение да промени статута му. Миланов поясни, че гръбнакът на финансирането трябвало да бъде Министерството на здравеопазването, което да осигурява обслужването и лечението на спешния пациент. Работата на Здравната каса с „Пирогов” обаче можела да не се различава от работата с другите болници.

От „Пирогов” отправиха покана към директора на касата д-р Пламен Цеков и към здравния министър в оставка Десислава Атанасова да посетят болницата още утре, за да бъдат разгледани и уточнени всички искания от страна на „Пирогов.” А те са да има ясни и точни гаранции, че дейността, която е извършена в болницата, ще бъде заплатена в бъдеще.

„Решението за тази среща не е продиктувано от изпълнителния директор. То е изцяло решение на Общоболничното събрание на болницата, което беше днес сутринта”, заяви доц. Миланов.

Лечебното заведение работи абсолютно нормално, няма напрежение сред персонала, успокои директорът. Той припомни, че никой не се е договарял с „Пирогов” за първоначалните прогнозни бюджети, които да бъдат отпуснати на болницата.

„Договаряне е имало с новите субекти, които се появиха на хоризонта, но ние не сме били викани, в такъв смисъл - прогнозния обем ни беше спуснат и реакцията е налице. Това, че в момента се осъзнава този проблем от министъра на здравеопазването и от д-р Цеков, означава, че проблемът е заложен преди това”, коментира още доц. Стоян Миланов.

От днес в лечебното заведение вече функционира дизелов генератор на ток, който ще осигурява електричество, в случай, че прекъсне централното захранване. Уредът е подарък от Япония и е на стойност 163 000 лева.