Паси канил на визити арестувания у нас бивш премиер на Косово
Паси канил на визити арестувания у нас бивш премиер на Косово / снимка: БГНЕС
Паси канил на визити арестувания у нас бивш премиер на Косово
20647
Паси канил на визити арестувания у нас бивш премиер на Косово
  • Паси канил на визити арестувания у нас бивш премиер на Косово

Арестуваният от българските власти бивш премиер на Косово Агим Чеку е идвал в България по покана на Соломон Паси, научи Дарик. В коментар, бившият външен министър заяви, че Агим Чеку е идвал в страната няколко пъти, като последният бил в началото на годината. Целта на визитите на Чеку у нас била идеята за приобщаване на страната към евроатлантическите структури.

Министерството на външните работи на България определи действията на гранична полиция като правилни. Говорителят на външно министерство Драговест Горанов: Чеку е гост на страната по покана на Соломон Паси. Чеку има многократна българска виза, която е поставена на 5 март, през май сръбски съд повдига обвинение срещу него и успява да убеди Интерпол да издаде заповед за задържането му. Когато Чеку пресякъл граничния пункт, нашата гранична полиция правилно си е изпълнила задълженията, виждайки че има такава заповед, те го задържат. Той е задържан съвсем правомерно.

Бившият косовски премиер беше задържан на граничния пункт "Гюешево" при опит да влезе в България. За него има издаденa червена бюлетина от Интерпол. Чеку е издирван заради присъда от 20 години затвор, издадена му от сръбски съд, по обвинение в извършване на геноцид.

Очаква се прокуратурата да му наложи 72-часова мярка "задържане под стража". За момента той е с 24-часов арест, като съдът в България има 40 дни да прецени материалите по искането на Интерпол.

"Прокуратурата ще решава в близките 72 часа дали да поиска екстрадицията на Агим Чеку. Дотогава бившият косовски премиер ще остане в кюстендилския арест", съобщи главният прокурор Борис Велчев. Във Върховната касационна прокуратура очакват още да пристигнат документите от Интерпол. Според тези документи ще се реши дали Окръжна прокуратура - Кюстендил ще внесе искане за екстрадиция, или няма основание за това и той ще бъде освободен. "Бюлетината за издирване на Интерпол е основание да мислим, че такива доказателства може да има, но все пак трябва да ги получим", обясни главният прокурор. По повод изказване на други политици за това дали Чеку ще бъде освободен, или екстрадиран, Велчев коментира, че прокуратурата не е разговаряла с никого по този въпрос.

Сръбският вицепримиер и министър на полицията Ивица Дачич каза, че министерството на правосъдието на Сърбия спешно трябва да изпрати искане до България да предаде арестувания бивш примиер на Косово и бивш лидер на Армията за освобождение на Косово АОК, защото в противен случай може да се очаква политически натиск за освобождаването на Агим Чеку.

Военният коментатор Александър Радич каза пред Дарик, че са минимални и почти нереални шансовете Агим Чеку да бъде предаден на сръбското правосъдие от българските власти: „Сърбия ще настоява за неговото предаване, но тя има малък простор за маневри в момента, когато са ангажирани тайни и неформални, но силни дипломатически канали за неговото освобождаване и действат силни паралелни механизми за защита на косовският лидер. Нереално е и да се очаква Агим Чеку да бъде съден от сръбски съд. И Хагският трибунал за военни престъпления има компетенциите да повдигне обвинение срещу Чеку и да поиска да бъде предаден на международния съд. Прогнозирам, че Агим Чеку много бързо ще се върне в Прищина, а в момента в България се подготвя познатият сценарий за неговото освобождаване, който няма да бъде нищо ново, защото това е четвъртото арестуване на косовския лидер, а досега всички са завършвали по един и същи начин".

Бившият косовски премиер е качен в системата на Интерпол на 6 май, след като е обявен от сръбските власти за издирване.

Агим Чеку е бил премиер на Косово от 10 март 2006 до 9 януари 2008 година на коалиционно правителство. Първият му арест е през 2003 година на летището в Любляна. Вторият е от 29 януари 2004 година. през май 2009 година Чеку е бил експулсиран от Колумбия, където участвал в международна конференция, посветена на разоръжаването. Тогава сръбските власти поискали екстрадиране, но колумбийските власти отказали. Сърбия обвинява Агим Чеку за престъпления срещу сърби и хора от други националности по време на войната в Косово от 1998 до 1999 година.