Партията на Николай Цонев сезира прокуратурата за заповеди на Аню Ангелов
Партията на Николай Цонев сезира прокуратурата за заповеди на Аню Ангелов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Партията на Николай Цонев сезира прокуратурата за заповеди на Аню Ангелов
57311
Партията на Николай Цонев сезира прокуратурата за заповеди на Аню Ангелов
  • Партията на Николай Цонев сезира прокуратурата за заповеди на Аню Ангелов

„Нова алтернатива” ще сезира прокуратурата заради заповеди, издадени миналата година от военния министър Аню Ангелов. Причината за решението на ръководството на партията, че в края на 2011 г. първо беше решено икономии от Фонд „Работна заплата” да бъдат дадени за допълнително материално стимулиране за постигнати високи резултати. Само няколко дни по-късно обаче се взима друго решение - с тези пари да се плати част от хеликоптерите „Пантер”.

Според „Нова алтернатива” това е нарушение на законите, защото с тези пари не могат да се плащат капиталови разходи.

Ако идеите на военния министър Аню Ангелов станат факт - заплатите в сферата да се вдигнат с до 10%, но да се увеличи пенсионната възраст, това ще доведе до състаряване на армията, спиране на кадровото развитие на младите, демотивация и отлив от армията. Освен прогноза за сферата от „Нова алтернатива” допълниха, че истинската цел на промените е да се ограничат разходите в бюджета на НОИ и достъпа до пенсия на военните.

Зам.-председателят на партията Камелия Нейкова коментира, че към момента бюджетът на армията е с 33% по-нисък спрямо 2009 г. „Увеличение на бюджета няма, така че откъде ще бъдат увеличени парите за заплати на военните. Отговор на този въпрос трябва да даде министърът на отбраната”, коментира тя.

Лидерът на „Нова алтернатива” и бивш военен министър Николай Цонев съобщи, че ще сезират прокуратурата заради действията на Аню Ангелов. Министърът ги провокира да се обърнат и към комисията по дискриминация.

„Той е направил така, че военнослужещите не могат да се пенсионират, да направят пределна възраст, за да се пенсионират. Ако той например постъпи на 27-28 години и изкара 27 години, той на петдесет и няколко години трябва да направи необходимия стаж, а в закона е предвидено той да бъде пенсиониран по-рано”, разясни Цонев.

Николай Цонев допълни, че очаква ръководството на Министерство на отбраната да се опита да саботира насрочения протест на военните.