Парламентът прие електронно наблюдение за обвиняеми под домашен арест
Парламентът прие електронно наблюдение за обвиняеми под домашен арест / снимка: БГНЕС, архив

Въвеждане на система за електронно наблюдение на осъдени лица и на обвиняеми под домашен арест предвиждат промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, които парламентът прие днес на първо четене с 88 гласа "за" и 15 "въздържали се".

Чрез електронното наблюдение ще се осъществява контрол върху местонахождението, движението и поведението на лицата чрез система за гласово разпознаване, радиочестотно наблюдение и сателитно наблюдение.

Спрямо лишените от свобода електронното наблюдение ще се прилага за времето, през което те работят или нощуват извън затворническото общежитие. За лицата с наложени пробационни мерки "задължителна регистрация по настоящ адрес" или "ограничения в свободното придвижване" то ще е за срок от два до шест месеца с възможност да се продължи еднократно до шест месеца, но общо не повече от една година.

Изрично се забранява електронното наблюдение да се прилага спрямо непълнолетни под 16 години и лица, страдащи от несъвместими с него заболявания.

С измененията се предвижда поправителните домове за непълнолетни и арести да престанат да съществуват като отделна самостоятелна структура, а да се създават като подразделения към затворите. Предлага се и възможност към затворите да се разкриват арести за настаняване на лица, задържани по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.

С промените броят на областните служби "Изпълнение на наказанията" ще бъде редуциран от 27 на шест, а към тях ще могат да се създават като подразделения районни служби с териториален обхват на дейност, съответстващ на бившата областна служба.

Проектозаконът предвижда и промяна в изискванията за заемане на длъжността "началник на затвор". Въвежда се възможност при липса на кандидати с висше юридическо образование, за началници на затвори или на затворнически общежития да се назначават хора с друго подходящо висше образование, които отговарят на изискването за поне три години управленски опит в системата на държавното управление.