Парламентът осъди в декларация нападението срещу Доган
Парламентът осъди в декларация нападението срещу Доган / Sofia Photo Agency, архив
Парламентът осъди в декларация нападението срещу Доган
60927
Парламентът осъди в декларация нападението срещу Доган
  • Парламентът осъди в декларация нападението срещу Доган

Народното събрание осъди в декларация случая с насочения пистолет в слепоочието на Ахмед Доган и настоя компетентните органи да си свършват работата по разследване на случая.

„Народното събрание не може да остане безучастно пред този безпрецедентен акт на посегателство срещу живота, срещу безопасността на един от най-значимите политически лидери от прехода. Отзвукът от този атентат в българското общество, за съжаление, не беше еднозначен. Той породи както сериозни възражения, така и някои недопустими коментари, които поставиха под въпрос неговата същност и значение. Ето защо Народното събрание, като висшия орган в демократична България, не може да остане безучастно пред едно такова посегателство", заяви Четин Казак от ДПС.

Срещу декларацията възразиха от „Атака" с аргумента, че така темата се преекспонира и се дава поле на случая да се смята като опит за политическо покушение, за да се разпалва езикът на омразата.

„Тук е записано, че този акт заплашва гражданския мир в страната. Кого противопоставя този акт и как заплашва гражданския мир? Аз не виждам, след като атентаторът не е изразил никаква политическа идея, не е изразил никакъв протест. Единственото, което е излязло като документация, е, че е казал, че иска да уплаши Доган. Цялата тази работа се преекспонира с видими намерения. Това не означава омраза и употребата на тази фраза означава чиста спекула с оглед политически дивиденти. Ние от Атака не виждаме геройство в това да се размахва пистолет пред главата на политически лидер, пък бил той и наш политически противник, да се размахва пистолет, в който няма бойни патрони. Това изобщо е някаква подигравка, която аз не мога да си обясня, и както се вижда - нищо не излиза при следствието и при разследванията, които се правят", каза Станислав Станилов от „Атака".

Сините не участваха в гласуването.

По време на VIII-та Национална конференция на ДПС на 19 януари 2013 г. имаше опит за покушение срещу Ахмед Доган, извършен от 25-годишния Октай Енимехмедов, който заплаши почетния председател на Движението с пистолет. Няколко дни след заплахата срещу лидера на ДПС Ахмед Доган, ръководството на НСО уволни двама служители, а шестима други бяха наказани. Тогава началникът на авангарда на конференцията на ДПС полк. Георги Райков заяви, че ще обжалва заповедта за уволнението си. Тогава той разказа, че преди конференцията на ДПС е изисквал от ръководството на НСО пълни мерки, но са му били отказани.