Пациентски организации бият тревога заради наредба
Пациентски организации бият тревога заради наредба / DarikNews.bg, архив
Пациентски организации бият тревога заради нова наредба
91834
Пациентски организации бият тревога заради нова наредба
  • Пациентски организации бият тревога заради нова наредба

От началото на следващата година общопрактикуващи лекари без нужната специалност ще могат да лекуват диабетици, хора след инсулт, хипертоници, пациенти със старческо перде с ендокринни заболявания, с бъбречна недостатъчност, както и с увреждания на нервната система. Мярката е заложена в нова наредба за профилактичните прегледи и диспансеризацията, изготвена от Министерството на здравеопазването, и ще застраши здравето на огромни групи пациенти с масови заболявания. Това твърдят от пациентски организации „Заедно с теб", откъдето сигнализират, че според новите правила от догодина също така много диспансерно болни пациенти ще се наблюдават и лекуват само от общопрактикуващи лекари и ще бъдат изпращани при специалист, ако джипито прецени.

От "Заедно с теб" са на мнение, че при новата наредба, поради финансови интереси, свързани с изплащане на средства от здравната каса, или пък с изписване на точно определени лекарства, болните рядко ще бъдат изпращани на специалист от страна на общопрактикуващите лекари. "Тази наредба урежда вече възможността общопрактикуващия лекар да наблюдава, изследва, лекува, пациенти с хипертонична болест на сърцето, последици от мозъчно-съдови заболявания като инсулти, диабет с ретинопатия, диабет с катаракта, бъбречни заболявания, които водят до бъбречна недостатъчност. Това са заболявания, от които страдат много пациенти и когато тях се налага да ги лекува лекар, който няма нужната специалност, това им застрашава живота и здравето", каза Пенка Георгиева, председател на "Заедно с теб".

Фактът, че лекари без специалност ще лекуват пациенти с тежки хронични заболявания, според Георгиева ще изпразни и кабинетите на специалистите. "По сигнали и мнения на пациенти това, тъй като за съжаление представителството на сдружението на общопрактикуващите лекари, не всички, те се опитват на всяка цена да задържат и да лекуват. Да, наистина трудът на повечето лекари е недооценен, но това не трябва да става за сметка на здравето. Тоест тук те се опитват да задържат и лекуват пациентите, без да имат нужната професионална копетентност", каза Георгиева.

От организацията настояват да остане в сила сега действащата наредба, която дава право дори на диспасеризираните пациенти да провеждат минимум един преглед годишно при специалист по тяхното заболяване.