Отзовават посланиците ни в Турция и САЩ?
Отзовават посланиците ни в Турция и САЩ? / снимка: Sofia Photo Agency
Отзовават посланиците ни в Турция и САЩ?
23060
Отзовават посланиците ни в Турция и САЩ?
  • Отзовават посланиците ни в Турция и САЩ?

Има вероятност Министерството на външните работи да предложи посланиците ни в Анкара и Вашингтон Бранимир Младенов и Лъчезар Петков да бъдат отзовани заради нарушения по време на парламентарните избори на 5 юли. Това се разбра след среща на външният ни министър Румяна Желева с двамата дипломати.

Те бяха изслушани, след като Желева се запозна с доклада на дисциплинарната комисия, която извърши проверка за нарушения. Пред журналисти външният министър каза, че във вторник ще се вземе окончателно решение по въпроса. Тя самата ще даде предложение за решение на Министерския съвет по двата казуса.

Министър Желева обясни, че е имало дисциплинарно производство, дисциплинарният съвет се е произнесъл, последвали са разговорите с дипломатите, които по думите й били рутинни, и на които те са дали мнението си по въпроса. 

В закона за дипломатическата служба има две наказания за служители на министерството - понижаване в ранг за период от една година или предсрочно прекратяване на мандата. Понижаването в ранг е решение, което се взима от самото ведомство, докато отзоваването на посланици става, след като Министерският съвет гласува предложение президента да издаде указ. Желева каза, че не е разговаряла все още с държавния глава по въпроса, но това предстои след внасянето на предложението в кабинета.

На среща със служителите на ведомството Румяна Желева съобщи, че предстоят 15% съкращения в министерството заради това, че бюджетът му за следващата година е съкратен с 38%.