Отстъпка за данък печалба при подадена декларация по интернет
Отстъпка за данък печалба при подадена декларация по интернет / netinfo

1 % отстъпка от данък-печалба, но не повече от 1 000 лева, ще могат да ползват фирмите, които подадат по електронен път данъчната си декларация и годишния си финансов отчет до 31 март следващата година. Другото условие, за да получат отстъпка, е до този срок фирмите да внесат и дължимия от тях корпоративен данък. Това реши Народното събрание, което прие на второ четене текстове от закона за корпоративното подоходно облагане.

И в новия законопроект се запази датата 31 март като срок за подаване на данъчните декларациите за предходната година. С годишната данъчна декларация се подава и годишният финансов отчет. Предприятията, чийто финансови отчети подлежат на задължителен финансов одит съгласно Закона за счетоводството, подават в НАП и копие от доклада.

Когато независимият финансов одит не е завършил до 31 март следващата година, одиторският доклад се подава допълнително, но не по-късно от 30 юни. При разминаване между подадения с годишната декларация финансов отчет и този, заверен от регистрирания одитор, фирмите подават до края на юни коригираща декларация, като посочват и причините за разликите.