Отстраняват щетите от ураганния вятър у нас
Отстраняват щетите от ураганния вятър у нас / netinfo

Екипи на "Гражданска защита" отстраняват щетите вследствие на бурите, придружени с ураганен вятър, които се извиха в късния следобед в събота.

Цяла нощ е продължило отстраняването на щетите, които са най-големи в Южна България. Основните поражения са вследствие на силния вятър. Най-интензивни са били валежите в Кърджалийско – 48 литра на квадратен метър.

Екипи на „Гражданска защита” са отстранили 30 паднали дървета в Кърджали, 17 в Пловдив, три в София и пет във Варна. Частично или напълно са разрушени покриви на десетки къщи в Доспат и селата около града, както и в Борино, област Смолян. Комисии вече оглеждат щетите.

Има скъсани проводници, основно в Смолян и Чепеларе. Част от населените места в Смолянско, общините Борино и Чепеларе са без ток. В някои населени места вече е възстановено електроснабдяването, другаде се работи по възстановяването на проводниците.

Градушката нанесе най-големи щети в Казанлък и Гурково. В Казанлък има счупени прозорци, повредени леки автомобили. Има поражения по селскостопанската продукция. Тютюневите насаждения в Смолянско също са засегнати. Ураганният вятър е прекършил тютюневите стебла.