Отпаднаха обвиненията срещу Христо Григоров
Отпаднаха обвиненията срещу Христо Григоров / netinfo

Председателят на БЧК Христо Григоров получи постановление от Софийската градска прокуратура, с което се прекратява досъдебното наказателно производство срещу него, съобщиха от БЧК.

Това става две години след показния арест на Григоров и публичните обвинения за злоупотреби за милиони левове.

Христо Григоров бе обвинен в отклоняване на пратки с хуманитарна помощ за бедни и социално слаби. Изпълнителният директор на БЧК беше арестуван през февруари 2006 г. По това време антимафиотите, съвместно със служители на Държавната агенция по приходите и Изпълнителната агенция по лекарствата, са извършили претърсване на 14 обекта – складове и офиси на фирми. В операцията участваха над 100 служители на НСБОП и двете агенции.

Проверката на разпределението на хуманитарните помощи за БЧК, предназначени за бедни и социално слаби, беше започната по разпореждане на Върховната касационна прокуратура.

Няколко дни по-късно Софийският апелативен съд освободи от ареста изпълнителния директор на БЧК Христо Григоров и му наложи най-леката мярка за неотклонение „подписка”.

Другият обвиняем по делото за отклоняване на дарения от Българския червен кръст – Красимир Петров, също беше пуснат от ареста от Софийския апелативен съд срещу парична гаранция от 5000 лева.

По делото имаше и трети обвиняем – Пламен Кузов, който е получавал дарения, които през БЧК е трябвало да отидат в Главното мюфтийство.

Той не е упълномощаван от БЧК, но пък е имал пълномощно от Главното мюфтийство да движи даренията. Към освобождаването на даренията е имал ангажимент и Николай Панков, шеф на кабинета на бившия главен мюфтия. Панков беше заподозрян по делото.