Отмениха бедственото положение в община Мизия
Отмениха бедственото положение в община Мизия / снимка: БГНЕС, архив

В община Мизия бе отменено бедственото положение. То бе въведено в началото на август, когато под вода останаха 2/3 от града и близкото с. Крушовица. В двете населени места експертите са установили, че 1200 къщи са негодни за обитаване, а 700 от тях могат отново да приютят жителите си след основен ремонт, съобщава „24 часа".

На събаряне подлежат 103 къщи, защото в тях са установени значителни конструктивни увреждания. Общественият съвет в Мизия все още не е разпределил между пострадалите събраните в БЧК чрез есемеси 286 000 лв. заради наложилите се нови оценки на пострадалите домакинства.

Във фонда за подпомагане в извънбюджетната сметка на общината вече са постъпили 55 000 лв. За тях също още няма решение за какво ще бъдат изразходвани, каза зам.-кметът Николай Нековски.

На вече почти подготвената площадка се очакват обещаните от държавата 30 оборудвани фургона, в които ще бъдат приютени 120 души от останалите без покрив.

Други 30 души ще бъдат настанени тези дни в ремонтираните 14 стаи на ученическото общежитие.

Общината има ангажимент за изхранването на 300 души, за които сега се приготвя топла храна в столовата на основното училище в града. На 100 домакинства вече са раздадени 100 газови котлона и продукти от постъпилите дарения. До края на седмицата се очакват и обещаните от няколко фирми готварски печки.

Вследствие на проливните дъждове през последните дни в Северозападна България нивото на реките Скът и Огоста леко се е повишило. Според областния кризисен щаб няма опасност от тяхното преливане.