От АБВ са оптимисти относно кандидатурата на Бъчварова
От АБВ са оптимисти относно кандидатурата на Бъчварова / снимка: БГНЕС

От АБВ изразиха оптимизъм по повод на предложената от премиера кандидатура на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи.

Надяваме се, че в нейно лице ще припознаем човек, който ще прояви необходимата твърдост и последователност в управлението на ведомството, ще бъде добър балансьор между всички заинтересовани страни и ще съумее в тези трудни времена за държавата ни, да постигне високи резултати по линия на превенция и разкриваемост на престъпността, заяви Светослав Белмезов от АБВ от парламентарната трибуна.

От АБВ отправят и няколко препоръки. Сред тях са връщането на вярата в системата, като важна роля могат да изиграят синдикалните полицейски организации, подкрепа за създаването на обществен съвет, прозрачност в управлението на ключовите направления в МВР чрез изграждането на системен подход и въвеждането на ключови индикатори за анализ на ефективността от работата на всеки ръководител, отговарящ за дадено направление. Важен ангажимент към МВР е предприемането на комплексен подход по отношение на превенцията на тероризма, посочи Белмезов. Според него в реформирането на системата на МВР липсват до момента превантивните механизми за противодействие на престъпността и тероризма.

Той отбеляза още, че българското общество има нужда от сериозна дискусия и повече информация за проблемите на сигурността и ролята на правоохранителните органи при превенцията и разкриването на престъпленията. От АБВ изразиха и положителното си отношение към досегашния министър Веселин Вучков и проявения от него професионализъм.

Източник: БТА