Освободените от Либия медици искат среща със Станишев и Първанов
Освободените от Либия медици искат среща със Станишев и Първанов / снимка: Sofia Photo Agency
Седмината български медици, които преди близо една година бяха освободени от Либия, настояват за среща с премиера Сергей Станишев и президента Георги Първанов. Председателят на Комитета „Защита на медиците в Либия” Росен Марков съобщи, че на 24 юли в 9.45 ч. те ще бъдат пред МС и президентството и ще стоят там до осъществяването на тези срещи. Медиците ни искат да разберат защо държавата не е изпълнила социалните си ангажименти към тях, поети при завръщането им в България.

Пред Дарик Росен Марков заяви, че ангажиментите към болните от СПИН либийски деца са били изпълнени, а към българските медици – не.

„Първанов каза, като бяхме при него, Росене, аз имам специален план за медиците, и това го каза пред всички, не само пред мен. Този план на този етап не е стигнал до нас. До този момент Станишев не се е срещнал с тях, те не са прокажени”, добави Росен Марков.

Марков съобщи, че преди 2 дни е получил писмо от „Дондуков” 2, от което става ясно, че президентът е уведомил министрите Емилия Масларова и Евгений Желев за поетите към медиците ангажименти. Въпреки това те са готови да стоят пред МС и президентството, докато не бъдат приети.

„Ние сме упорити хора и можем да седим така доста време”, каза още Марков.

След 24 юли медиците ще потърсят съдействие от представители на Европейската комисия и Франция, която в момента председателства ЕС.

Те се чувстват разочаровани и употребени. Така Росен Марков обобщи настроенията на медиците ни година след завръщането им у дома. Той не изключи вероятността те да предприемат правни действия срещу България и Либия.