Оставиха за постоянно в ареста побойника Валентин Стоянов
Оставиха за постоянно в ареста побойника Валентин Стоянов / снимка: БГНЕС
Оставиха за постоянно в ареста побойника Валентин Стоянов
47504
Оставиха за постоянно в ареста побойника Валентин Стоянов
  • Оставиха за постоянно в ареста побойника Валентин Стоянов

15-годишният Валентин Стоянов, пребил жестоко с една година по-големият от него Андрей Илчев, остава за постоянно в ареста. Боят стана в района на 35-то СОУ „Добри Войников” в сряда. Софийският районен съд прецени, че въпреки непълнолетието си Стоянов е извършил престъпление с висока обществена опасност и трябва да остане задържан.

Стоянов учи в Строителния техникум, който се намира в близост до 35-то училище. Във фаталната нощ той и негови съученици тръгнали към училището с идеята да набият някого без причина и идея. Обвиняемият видял две негови познати момичета, с които се движел и Андрей. След като Валентин ги поздравил, той сложил маска на лицето си и пребил жестоко другото момче. В резултат на побоя Андрей е без бъбрек. Валентин не се е познавал с пострадалия, а двамата не си били разменили и дума преди атаката. След като се прибрал Стоянов се похвалил за стореното във Facebook и разказал на приятелите си как тръшнал Андрей на асфалта, а после му ударил два шута в главата.

Справка от Детската педагогическа стая сочи, че това не е първото провинение на побойника. Той се е бил и друг път, бил хванат и да пие алкохол. Съдът прецени, че обвиняемият показва пълно незачитане на правилата и чувство за безнаказаност. Според експертиза боят не е бил лекомислие или увлечение. Именно поради това магистратите решиха да оставят Валентин ареста, въпреки малката му възраст, което само по себе си е прецедент.

За такова престъпление законът предвижда от 3 до 15 години затвор, но след редукцията поради непълнолетност лишаването от свобода се свежда до 5 години. Родителите на Валентин бяха в съдебната зала, но отказаха коментар по случая.

16-годишният Андрей Илчев бе жестоко пребит на 23 ноември около 19.00 ч. След огледа криминалистите задържаха 15-годишният Валентин Стоянов от професионалната гимназия по архитектура и строителство „Христо Ботев”.

Според полицията, инцидентът си има предистория. На 11 ноември педагогическият съветник на столичното училище сигнализирал в Четвърто районно управление за нарастващо напрежение между техни възпитаници и ученици от другото столично училище. Служителите на реда разследвали обстоятелствата около инцидент, възникнал четири дни по-рано, когато в центъра на столицата четирима единадесетокласници от училището се спречкали с двама 15-годишни, които учат в професионалната гимназия. По-малките обаче били физически по-силни и нанесли побой на батковците. Всички те били разпитани, единият от потърпевшите подал жалба и представил съдебно-медицинско удостоверение за нанесена лека телесна повреда. На двамата непълнолетни били съставени протоколи за предупреждение, последвали уведомления на родителите и на ръководството на учебното заведение. Независимо от това се оказало, че задържаният е единият от двамата тогава нападатели.