Оставиха Джем Мустафа в  ареста за свождане към съвукопление
Оставиха Джем Мустафа в ареста за свождане към съвукопление / снимкa: Дарик - Кърджали

Окръжният съд в Кърджали препотвърди наложената от районното съдилище постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на Джем Мустафа, срещу когото бе повдигнато обвинение за скланянане към проституция на две лица в режим на рецидив. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. В края на съдебното заседание председателката на съдебния състав Веселина Кашикова припомни, че Джем е получил осъдителна присъда от 11 години през 2006 година за сводничество, от които е лежал само 2,6 години поради поправката, популярна като "Ванко 1". "Очевидно наказанието не е изиграло своята поправителна роля", каза съдия Кашикова.

„Това е един абсолютно недопустим коментар на тази фаза, тя направо му прочете присъдата. Съдията демонстрира предубеденост и пристрастност, внуши вина, а в това производство вина не се обсъжда. За мен изходът от делото е предопределен", заяви защитата на арестанта адвокат Ивана Бръмбарова.

"Това, че е взета най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" по никакъв начин не говори за виновността на лицето за извършване на престъплението, за което му е повдигнато обвинение - така нареченото сводничество или както последно е формулирано "свождане към съвукопление", коментира адвокатът. Според нея най-тежката мярка  е наложена "дотолкова доколкото досъдебното производство трябва да си свърши работата".

Случаят "Джем" нашумя след като на 23 юли четирима полицаи нахлуха в дома на семейство Мустафови от Кърджали и упражниха насилие върху негови членове. Остана неизяснен въпросът дали синът на Мустафови Кадир е подпомагал дейността на 33-годишния Джем Мустафа, който работи като таксиметров шофьор, обаждайки му се по телефона същата вечер, за да услужи на свои приятели да си хванат такси.