Остава бедствено положението в Брегово
Остава бедствено положението в Брегово / МЗХ
Остава бедствено положението в Брегово
26598
Остава бедствено положението в Брегово
  • Остава бедствено положението в Брегово

Остава в сила бедственото положение в Община Брегово заради високите води на река Тимок. 17 хиляди декара земеделски земи са залети. Днес нивото на реката е спаднало с 20 сантиметра, след като вчера беше прорязана защитната дига. Започнало е и отводняване на пострадалите къщи.

Застой на река Дунав при Ново село е регистрирано тази сутрин. Организирано е денонощно наблюдение на защитните съоръжения и отводняване на залетите площи.

Ето какво разказаха в „България следобед" по Дарик кметовете на Брегово и Лом за ситуацията към момента:

Кметът на Брегово Милчо Лалов: „В момента си поемаме глътка въздух. Нивото при критичната точка е спаднало с около 20 сантиметра за 20 часа, което е много малко при положение, че водният стълб продължава да е висок - около 4,5 метра, а спадът е само 20 сантиметра - малко е. Като чувам прогнозите за времето, това ме държи в напрежение. Независимо от всичко успяхме да укрепим дигата. Работим по ограничаване на притока на подводни води към домовете на хората. Рано е да мислим за отмяна на бедственото положение. Докато водата не спадне най-малко с 1,2 метра, няма да отменя бедственото положение".

Кметът на Лом Пенка Пенкова: „Нивото на река Дунав при Лом от тази сутрин е 801 см, което е достатъчно високо ниво за обикновеното ниво на река Дунав. Успокоява ни фактът, че има застой на Ново село и започва леко понижение, което ще се почувства при нас в края на деня. Това, което е опасното при Лом и наподобява обстановката в Брегово, е това, че ниската част на града е между две реки - Дунав и Лом, и подпочвените води".