Основната цел на Станишев е БСП да победи ГЕРБ на следващите избори
Основната цел на Станишев е БСП да победи ГЕРБ на следващите избори / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa
Основната цел на Станишев е БСП да победи ГЕРБ на следващите избори
55429
Основната цел на Станишев е БСП да победи ГЕРБ на следващите избори
  • Основната цел на Станишев е БСП да победи ГЕРБ на следващите избори

БСП иска да събере над 700 000 подписа за провеждането на референдум за бъдещето на АЕЦ „Белене”, съобщи лидерът на партията Сергей Станишев. По думите му трябва да бъде осигурен достатъчен резерв от подписи, за да може подписката да бъде „необратима" и да не може да се намери начин част от подписите да не бъдат признати, за да се избегне референдумът.

На срещата днес Станишев отново разкритикува правителството за непостоянната му позиция по темата със строителството на АЕЦ „Белене”. „Това е правителство, което от първия ден казаха - Дянков и Трайков, че няма да сторим, това е лош проект. После премиерът каза, как няма да строим! Спомнете си април миналата година той казваше, който спре „Белене”, е национално предателство. Цитирам премиера, има го и в YouTube - погледнете какво е говорил. После пак изведнъж няма да строим. Ми наистина е „иди ми, дойди ми”, коментира Станишев.

Затова трябва да се направи допитване до народа дали трябва или не трябва да има атомна централа. От БСП искат да съберат над 700 000 подписа, за да може „референдумът да бъде необратим”. „Наясно сме, че ще има огромен политически натиск върху ГРАО, върху хората, които проверяват, за да се шкартират не малка част от подписите. За това гоним по-висок брой подписи, за да може волята на стотици хиляди български граждани да бъде чута, а не пренебрегната”, обясни той.

На въпрос защо референдумът не е проведен при предишното управление, Станишев отговори, че тогава е имало голямо обществено съгласие в полза на централата. „Защото нямаше нужда. Ние имахме ясна воля да се изгради тази атомна електроцентрала. И общественото мнение беше преобладаващо. Сега, без ясна аргументация, беше взето едно решение на тъмно за един проект, който е важен за България”, заяви Станишев.

По време на пленум на партията бе издигната кандидатурата на Станишев за председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Ако бъде избран за постоянен лидер на ПЕС, вътрешнополитическите дейности ще останат приоритет пред Сергей Станишев.

„Моя основна цел е БСП да победи ГЕРБ на следващите избори. И тази цел изглежда все по-реалистична стига да работим усилено, неформално, а с ясно осъзнаване на нашата отговорност. Ние не бива и не можем да допуснем още един мандат на ГЕРБ или с водещото участие на ГЕРБ. За мен това би било катастрофа за страната”, обясни лидерът на социалистите.