Още през юни Никола Казаков предупредил за бежанската вълна
Още през юни Никола Казаков предупредил за бежанската вълна / снимка: DarikNews.bg, архив
Още през юни Никола Казаков предупредил за бежанската вълна
67008
Още през юни Никола Казаков предупредил за бежанската вълна
  • Още през юни Никола Казаков предупредил за бежанската вълна

Още през юни вече уволненият шеф на Държавната агенция по бежанците Никола Казаков е информирал кабинета за предстоящата бежанска криза. Това заяви в интервю за Дарик самият Казаков, който е научил за уволнението си по телефона, докато е в командировка в чужбина. Въпреки че не е чул мотивите за освобождаването си, Казаков категорично отхвърли тезата, че не работи добре с европейските институции, какъвто е един от мотивите за уволнението му.

Уволнението изненада Никола Казаков и по още една линия - досега е получавал добри оценки от вицепремиера Цветлин Йовчев. „Не знам, не мога да обясня, не съм чул мотивите. Никой не ме е викал, не ме е търсил и не ми е казал. По-скоро беше изразявано задоволство от работата ми миналата седмица, по-миналата седмица”, заяви той.

Основният проблем е настаняването на бежанците, за който Казаков е алармирал още през юни. „Че се очаква криза съм уведомил новия кабинет още на 11 юни. Въпросът е, че в този период от 11 юни до 11 юли, 11 август, около два месеца и половина не се взеха никакви мерки за осигуряване на подходящи сгради, тъй като капацитетът на агенцията беше надхвърлен. Със собствени сили още от февруари разширихме капацитета на агенцията с 500 места”, обясни той.

По отношение на бавното получаване на статут на бежанец, вече бившият ръководител на агенцията заяви, че и преди кризата е имало бавна процедура заради липсата на достатъчно кадри.

Казаков допълни, че през февруари има решение на предишното правителство за осигуряване на нови места. Служебното правителство също се е ангажирало с проблема, но до финансиране така и не се е стигнало. Освен това стои проблемът с кадрите, които обработват документите за статут.

„Многократно съм алармирал за ниския брой служители, които обслужват чужденците. В София са девет човека например, двама в Баня и трима в Пъстрогор - 14 човека не стигат за обработка на документите на 1000 души средно на година, колкото идваха. Сега са 4000 човека”, коментира уволненият директор.

Никола Казаков допълни, че познава бегло наследника на поста Николай Чирпанлиев. „Не го познавам. Виждал съм го преди години бегло. Той никога не е работил тази работа, но не го познавам. Мисля, че беше офицер по протокола или политически офицер, не помня точно какъв беше”, каза той.

Все някой трябва да има виновен, коментира той в отговор на въпрос дали счита, че уволнението му е „измиване на ръцете” заради несправянето с бежанския поток.