Още едно животно почина в столичния зоопарк
Още едно животно почина в столичния зоопарк / снимка: БГНЕС
Още едно животно почина в столичния зоопарк
74473
Още едно животно почина в столичния зоопарк
  • Още едно животно почина в столичния зоопарк

Бебе козирог е поредното животно, починало в столичния зоопарк. Неговата клетка  е била в съседство с клетките на другите шест животни, които умряха предишните дни.  Взети са проби за изследване на причините за смъртта на животните, а резултатите трябва да станат ясни до края на седмицата. 

Директорът на зоопарка Иван Иванов каза, че от три дни е спряна храната на всички тревопасни животните и те са само на чешмяна вода. По думите му умрелите животни не са проявявали признаци на заболяване.

Три гаура, два яка, камила и козирог са починалите животни в зоологическата градина в София. Директорът на зоопарка каза, че клетките на всички умрели животни са в съседство, но не коментира какви може да са причините за тяхната смърт. „Дали сме материали за изследване, те ще покажат”, обясни Иванов. По думите животните не са показали предварителни признаци на заболяване.

Българската агенция по безопасност на храните отхвърли заболяването „син език” като възможна причина за смъртта на животните. Остават обаче съмнения за гъбична инфекция от фуража, с който са се хранели животните.

Иван Иванов уточни, че починалите животни не са яли една и съща храна, но не отхвърли възможността за гъбична инфекция. „Сега е топло, гъбичките могат да се развият много бързо”, уточни той.

Резултатите от изследванията трябва да станат ясни до края на седмицата. Зоопаркът остава затворен за посетители докато се изяснят причините за смъртта на животните.