Организират Биг Брадър за пътните хулигани
Организират Биг Брадър за пътните хулигани / снимки: БГНЕС

Съвестните шофьори ще могат да сложат безплатно в автомобилите си за седмица видеорегистратори чрез кампанията "Шофирай с камера" на Българска асоциация на пострадали при катастрофи. Това каза председателят на организацията Владимир Тодоров, цитиран от БГНЕС.

Продължителността на кампанията ще е три месеца, а оборотните камери, които се предоставят, са 20. Целта е да се ограничи безразсъдното шофиране. Чрез страницата на асоциацията в социалната мрежа и сайта им всеки може да подаде заявка за камера, а от там ще върнат отговор кога шофьорът може да получи безплатното устройство за 7 дни с ангажимента да се заснеме нарушения по пътищата и да ги публикува във Фейсбук. Българска асоциация на пострадали при катастрофи поема ангажимента да предостави на пътната полиция заснетите материали.

Организират Биг Брадър за пътните хулигани
netinfo

„Нашето убеждение е, че наистина има смисъл от това да разполагаме с такива устройства", каза Владимир Тодоров и посочи, че който има желание може да си инсталира такава камера и да бъде „будна съвест на обществото". Освен това, ако ние сме част от катастрофа и има спор кой е виновен, тази камера може да пази и нас. В Русия те се ползват с цел да се борят със застрахователните измами например.

Зачестилите напоследък прояви на безразсъдно шофиране, документирани с видеотехника (преминаване на червен светофар, профучаване с бясна скорост на пешеходна пътека, засичане на мотористи), провокирали организаторите да дадат старт на настоящата кампания. Затова и идеята за кампанията им дошла от видеоматериали, които доказват, че ако не са записващите устройства в превозните средства, обществото няма да разбере за много скандални случаи.

Тихомир Неделчев от столичната Пътна полиция обясни, че от няколко месеца в отдел Пътна полиция се получават сигнали от граждани за нарушения, като често констатираните са за неправилно паркиране. Сигналите за превишена скорост обаче, записани чрез такъв тип камери, ще останат без разглеждане, тъй като регистрирането им може да става само от одобрен тип техническо средство и първоначален или последващ преглед от института по метрология.

Освен това, когато човек подаде сигнал, то трябва да е писмено, иначе работата по него няма да продължи, обясни Тихомир Неделчев.