Опозицията създава работна група за домовете за деца
Опозицията създава работна група за домовете за деца / снимкa: Sofia Photo Agency
Опозицията създава работна група за проучване на състоянието в социалните домове за деца и закрилата на детето като цяло. Това съобщи в парламента Ваньо Шарков от ОДС.

Шарков уточни, че всички опозиционни парламентарни групи са се разбрали да участват в работната група с по двама представители, които ще обиколят социалните домове в страната, ще направят преглед на законодателството и ще предложат законови промени.

До създаването на опозиционната работна група се стигна, след като мнозинството отхвърли предложението за анкетна комисия, припомни Шарков. По думите му обаче парламентът не може да стои настрани от този проблем.

Според Шарков парламентът не може да стои встрани от проблема и да се прави, че той не съществува, още повече, че и премиерът Станишев създаде междуведомствена работна група. Депутатът от ОДС бе категоричен, че финансирането на детските домове трябва да се увеличи сериозно. Според Шарков управляващите към момента подхождат към тематиката по "сталински": „Има дом, има проблем. Няма дом, няма проблем”.

Закриването на тези домове, като тези в Могилино и Трън, не решава проблема, заяви Шарков. Попитан как би могъл да се реши въпросът с безконтролното излизане и прибиране на децата в тези домове, Шарков предложи: „Може да става и по-организирано от страна на хората, които работят в този дом. Т.е. не всеки с някаква бележка да бъде придружаван до някое място. Ако има достатъчно средства, този дом може да създаде по-добри условия, когато организирано децата излизат от дома”.