Опозицията очаква репресии срещу подписалите уволнението на кабинета
Опозицията очаква репресии срещу подписалите уволнението на кабинета / снимка: Sofia Photo Agency
Опозицията се опасява от политическа репресия спрямо хората, подписали заповедите за уволнение на правителството, изготвени от нея. Над един милион българи се включиха в инициативата на ГЕРБ, ДСБ и СДС срещу управлението на тройната коалиция.

Подписите бяха събрани и поставени в урна, разположена в пространството между президентството и Министерския съвет. В понеделник служители я преместиха в гаража на "Дондуков" 1 без знанието на организаторите.

Според председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов това е кражба, а Петър Москов от ДСБ добави, че оттук нататък отговорност за подписката носи този, който я е откраднал. Според Христо Кирчев от СДС проблемът е, че премиерът няма самочувствието да управлява, след като се занимава с това, коя баба е подписала заповед за уволнението му.

Внукът на баба Мария от хасковското село Сираково, за която се твърди, че не е знаела какво подписва – Иван Ванчев, беше категоричен, че тя е знаела за какво става дума.

Цветан Цветанов каза, че не изключва провокации в подписката. Той съобщи, че са подали жалба в Столичната дирекция на полицията заради кражбата.