Онкоболна осъди здравното министерство
Онкоболна осъди здравното министерство / netinfo

Онкоболната Теодора Захариева осъди държавата за 80 000 лева. Това съобщиха от Софийски градски съд.

Решението на съда, с което Захариева печели делото, задължава здравното министерство да плати обезщетението на онкоболната жена. Присъдата е на основание на чл.1 от Закона за отговорността на държавата.

В него е записано, че държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност.

Министерството на здравеопазването е осъдено освен това да плати 960 лева за две инжекции „Золадекс” и 540 лева за три блистера „Ферама”.

Съдът осъжда Теодора Захариева да заплати 12 740 лв. държавна такса и 28.53 лева депозит за вещо лице.

Теодора Захариева заведе дело срещу Министерството на здравеопазването за това, че то не й е осигурило лекарства за лечение. Делото беше спирано два пъти.

Теодора Захариева бе завела граждански иск за 400 хиляди лева, 1500 от които са за имуществени вреди за закупените от нея лекарства за лечението й. Останалите 398 500 лв са за неимуществени вреди.

В исковата си молба Теодора Захариева твърди, че 3 месеца не е получавала животоспасяващите лекарства. Съдебно медицинска експертиза по делото показва, че животоспасяващото лекарство „Золадекс” трябва да се инжектира редовно на 28 дни, а при Теодора е имало закъснение в периода ноември 2003 - 1 януари 2004 и в периода 23 март 2004 - 10 юни 2004 година. В този период животоспасяващите инжекции „Золадекс” не са били поставяни на Теодора. В два месеца от историята на заболяването липсва и изписаното хормонално лечение за периода януари и февруари 2005 година.

Решението на съда може да бъде обжалвано в срок от две седмици.

Министерството на здравеопазването не е получило официално решението на Софийския градски съд.

След получаването на официалното решение на съда, компетентните служители в министерството ще бъдат запознати с мотивите за него и в 14-дневен срок от получаването на текста ще дадат становище дали ще обжалват или не, допълниха от пресслужбата.