Онкоболна осъди Министерството на здравеопазването
Онкоболна осъди Министерството на здравеопазването / netinfo

100 хиляди лв. трябва да заплати здравното министерство на онкоболната Теодора Захариева за това, че през 2004 г. и началото на 2005 г. не й е осигурило полагащите й се животоспасяващи лекарства, това реши Апелативният съд.

С диагноза рак на гърдата през 2004 г. са били 4743 пациентки, като от тях 3220 е трябвало да получат лечението, от което се е нуждаела и Теодора Захариева, и е нямало да се стигне до фатални резултати за много от тях. През този период здравен министър беше Славчо Богоев

Теодора Захариева е втората онкоболна, която печели дело срещу здравното министерство заради липсата на хормоналния препарат, необходим за лечението й. Тогава Теодора обяви гладна стачка пред Министерството на здравеопазването и предизвика сериозен дебат за липсата на достатъчно и отпускани на време лекарства за онкоболните.

Ето какво каза Теодора пред Дарик радио:

„Тогава нямах друг изход. По това време аз не съм била наясно какво се случва с търгове, лекарства, финансиране, но се радвам, че по този начин те ме активираха, за да почна да се интересувам от тези неща и да го обяснявам и на останалите пациенти. Тогава съм го направила заради живота си, заради дъщеря си, заради приятелите си, заради всички, които обичам”.

Тя заведе дело срещу здравното министерство през 2005 година. Софийският апелативен съд не уважи обжалването от страна на Министерството на здравеопазването срещу решението на Районния съд да й бъдат изплатени над 80 хиляди лева обезщетение. Съдът увеличи обезщетението на 100 хиляди лева.

„Това е личното ми удовлетворение. Целта ми е да покажа на онкоболните, че не са обречени и да им дам кураж, че й те имат права. Имат преди всичко живот, който трябва да устояват”, каза Теодора Захариева.

Днес тя смята да вложи по-голямата част от средствата в помощ на онкоболните.

„Аз от девет години съм с това заболяване и наистина знам какво означава да нямаш стотинки да си купиш минерална вода. Знам какво значи да нямаш стотинки да си купиш един билет. Не бих искала много хора да са така. Затова наистина ще продължа да помагам, наистина това е мисия на моя живот”, категорична беше Захариева.