Онкоболна осъди Министерство на здравеопазването за 80 000 евро
Онкоболна осъди Министерство на здравеопазването за 80 000 евро / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Онкоболна осъди Министерство на здравеопазването за 80 000 евро
61104
Онкоболна осъди Министерство на здравеопазването за 80 000 евро
  • Онкоболна осъди Министерство на здравеопазването за 80 000 евро

Онкоболна осъди Здравното министерство за 80 000 евро заради отказ да финансира лечението й в Гърция. Това съобщи за Дарик д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

От решение на Върховния административен съд става ясно, че отказът, който заболялата е получила, е незаконосъобразен и противоречи на процедурата по отпускане на средства.

Експертът допълни, че за последната една година това е четвърти случай, в който пациенти осъждат ведомството заради подобен отказ.

След като пациентката разбрала, че е болна от тежка форма на миелоидна левкемия подала документи с молба за трансплантация на костен мозък в чужбина.

Решението за подобно лечение се издава от комисия, в случая - комисия по трансплантология, поясни д-р Кацаров. "Комисията от трансплантолози дава становище, че това заболяване не може да се лекува в България и трансплантацията на костен мозък, трябва да се даде разрешение да се направи в чужбина. Това становище обаче е мушнато в някаква папка, явно не се е харесало на служителите и те на заседанието на комисията за лечение в чужбина поканват външен, нов експерт, който уж му дава становище, че може да се лекува в България".

На базата на това становище министърът на здравеопазването издал отказа. Така пациентката била принудена да изтегли кредит и сама да заплати своята трансплантация.

Върховният административен съд обаче констатира нарушения в процедурата по издаването на отказа и отменя отказа като незаконосъобразен.

От решението на съда следва, че Здравното министерство трябва да изплати разходите на пациентката, които са в порядъка на 80 000 евро.

Според д-р Кацаров обаче не е късно от ведомството да обжалват и случаят да се разгледа пред петчленен състав.