Около 30 000 клиенти на ЕНЕРГО-ПРО са без електрозахранване
Около 30 000 клиенти на ЕНЕРГО-ПРО са без електрозахранване / снимка: БГНЕС

Около 30 000 клиенти на ЕНЕРГО-ПРО в 297 населени места са без електричество към 12.00 ч. днес, информират от компанията. Най-сложна е обстановката в общините Габрово и Севлиево, където беше обявено бедствено положение и където тежките метеорологичните условия продължават да предизвикват нови аварии, се посочва в съобщението.

На територията на област Габрово без ток са 162 селища. Усложнена все още е ситуацията в областите Велико Търново - където без електричество са 66 населени места, в Разград - 26, в Шумен - 20, в Търговище - 21, и в Русе - 2 села. Най-честите аварии са скъсани проводници и начупени изолатори от паднали клони и дървета, счупени стълбове и други.

През почивните дни екипите на компанията са възстановили електрозахранването на десетки населени места в областите Габрово, Велико Търново, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Силистра и Варна, се посочва в съобщението.

Днес обстановката продължава да се променя динамично - през цялото време екипите отстраняват аварии, но едновременно с това зимната стихия предизвиква нови повреди, които оставят нови райони без ток, се казва в съобщението.

Над 420 електромонтьори на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи, снабдени с необходимото оборудване и специализирана техника, са мобилизирани за отстраняване на авариите. Компанията е пренасочила допълнителни екипи и специализирана техника от по-малко засегнатите места към най-критичните райони.

Въпреки тежките условия те се стремят до края на деня да възстановят електрозахранването на всички населени места, посочват от компанията.

На места специалистите достигат авариралите съоръжения със съдействието на общините. Компанията поддържа постоянна връзка с регионалните структури на „Пожарна безопасност и защита на населението” в засегнатите райони.