Голям пожар избухна в дом за възрастни хора във варненското село Рояк. По последна информация 9 души са загинали, 2 са в тежко състояние, има и обгазени, съобщиха местните власти. Огънят вече е ликвидиран, предстоят множество огледи и експертизи. Организирано е транспортиране и спасяване на останалите хора от дома на безопасно място. 
 
Сигналът е подаден около 18:00 ч. тази вечер. Веднага на място са изпратени спасителни екипи - пожарни, линейки и полиция. Извършена е спешна евакуация.

В дома са били настанени 58 възрастни хора и няколко души персонал. 

„В нашия оперативен център около 18:00 ч. е получено съобщение за пожар в покрива на старческия дом в село Рояк. При пристигане на място екипите заварват усложнена обстановка, пламъци от покрива и силно задимяване. Персоналът е започнал евакуация на хората от първия етаж. Нашите служители насочват усилията си към третия етаж, който е непосредствено под горящото подпокривно пространство. Не мога да посоча причината към този момент. Нашите служители и полицаите евакуират третия етаж, това са около 20 души. Хората са предадени на екипи на Спешна помощ и впоследствие се констатира, че 9 души са починали. Общо обитателите в дома са били 58. Към момента пожарът вече е ликвидиран. За спасените хора са организирани микробуси, с които ще бъдат изведени", това съобщи в ефира на NOVA директорът на пожарната във Варна комисар Тихомир Тотев.

Още двама от обитателите на Дома са в тежко състояние, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна. От там уточниха, че всички хора са били евакуирани, но сред тях има обгазени. Все още се изяснява колко са по-леко пострадалите, допълва БТА.



Директорът на областната дирекция на МВР Атанас Михов заяви, че районът е отцепен и ще започне първичен оглед на местопроизшествието. "Изключвам версията за умишлен палеж, ще се видят причините. Специалистите ще кажат", допълни Михов. 

Той обясни, че е започнала евакуацията на останалите хора от дома. Тежко болните и трудно подвижните ще бъдат извозени с микробуси, които са осигурени с помощта на кмета на община Дългопол, а останалите, които могат да се придвижват сами, са качени на автобус и всички ще бъдат настанени в хотел.

Кметът на Дългопол Георги Георгиев даде повече подробности за самото настаняване: „Имаме общински хотел в село Аспарухово и имаме готовност да настаним хората. Разпоредил съм да пуснат топла вода и климатиците в стаите. Ще извозим и настаним там 49 възрастни хора от дома. Няма от тях такива, които да се нуждаят от настаняване в болница. Местните лекари и екипи на Спешна помощ ни помагат. Погрижили сме се и за прехраната”, добави той.



По думите на директора на дома Милена Мазурик причина за пожара е възможно да бъде и късо съединение. "Останалите хора са добре, извозваме ги на друго, сигурно място. Ще бъдат обгрижени, на топло, нахранени и ще им бъдат дадени лекарствата", допълни тя.

По случая с пожара в село Рояк вече е образувано досъдебно производство. Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов ще ръководи първоначалните огледи.

Предстои да бъдат назначени различни експертизи, включително пожаро-технически и съдебно-медицински.

Премиерът Стефан Янев разпореди спешни проверки на домовете за възрастни хора.



"Малко по-рано тази вечер разговарях с вицепремиерите Гълъб Донев и Бойко Рашков. Министерството на труда и социалната политика в спешен порядък ще направи преглед на всички възможности за подкрепа на пострадалите заради пожара. Разпоредих също така да бъдат организирани задълбочени и прецизни проверки от страна на МВР в този тип социални институции в интерес на тяхната по-голяма сигурност", написа във Facebook служебният министър-председател и поднесе съболезнования към семействата и близките на загиналите.