Очакват се бурни ветрове
Очакват се бурни ветрове / снимкa: Sofia Photo Agency

Министерството на извънредните ситуации (МИС) предупреди териториалните си дирекции за очаквани бурни ветрове днес и утре. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН над страната ни от юг на север ще преминат топли въздушни маси.

Вятърът от юг чувствително ще се усили, особено в Източна България и в районите северно от планините, където се очакват силни и бурни ветрове. До края на днешния ден скоростта на вятъра там се очаква да достигне 60-80 км/ч, а утре и до 80-90 км/ч. В планините, по билата и по върховете, в планинските проходи и през двата дни вятърът ще бъде бурен, на моменти и ураганен, стигащ и надхвърлящ скорост 100 км/ч.

При възникване на бедствена ситуация своевременно трябва да се уведоми оперативният дежурен в Ситуационния център на националната служба "Гражданска защита".

Във връзка с метеорологичните прогнози за бурни ветрове Столична община призовава скелетата, използвани при ремонт да бъдат усилени, съобщиха от местната власт. Гражданите да отстранят от балконите си всички необезопасени метални и други предмети, които вследствие на силния вятър могат да застрашат живота на преминаващите хора.