Оценяват родителския капацитет на „семейството” на малката Мария
Оценяват родителския капацитет на „семейството” на малката Мария / снимка: БГНЕС
Оценяват родителския капацитет на „семейството” на малката Мария
67664
Оценяват родителския капацитет на „семейството” на малката Мария
  • Оценяват родителския капацитет на „семейството” на малката Мария

Разпоредена е проверка, която ще изследва и оценява родителския капацитет на ромското семейство от Николаево Сашка и Атанас Русеви, за които се предполага, че са родители на откритата в гръцки катун Мария. Това обясни директорът на „Социално подпомагане” в Стара Загора Дияна Канева. По думите й четири деца от квартала през тази година са изведени от семействата си и са настанени при близки и роднини.

„Проверката на ромското семейство Русеви продължава, ще се оценява цялата семейства обстановка и ще се предприемат мерки за закрила. Имаме информация, че пет от децата в семейството ходят на училище, но до този момент не е имало сигнал, че живеят в лоша обстановка”, коментира Канева.

В резултат на проверката ще се предприемат мерки за закрила и евентуалното подпомагане на семейството за уреждане на битовите условия.

Заради случая с „русия ангел” Мария общественият защитник на Стара Загора Павлина Делчева ще се самосезира. „Причината е, че не мога да остана безучастна към кадрите, които всички видяхме”, коментира местният омбудсман. В гетата децата са голи, хранят се с вода и брашно, което според мен е недопостимо. Не може институциите да останат безучастни към тези факти, коментира Делчева.

Семейството на Сашка и Атанас Русеви живее в град Николаево, недалеч от Стара Загора, заедно с останалите си 9 деца в много тежки битови условия. Две от другите деца поразително приличат на Мария - със светла кожа и цвят на косата и очите. Дечицата в семейството спят на земята, като за постеля им служат стари дрехи, завивки нямат.

В Районна прокуратура-Казанлък е образувано досъдебно производство срещу Сашка Русева за това, че на неустановена дата през 2009 г. е дала съгласие за продажба на детето си в Гърция. По делото е назначена ДНК експертиза, разпитани са свидетели, изискани са справки за задгранични пътувания. Разследването по делото е възложено на следовател от Окръжна прокуратура-Стара Загора.

Момиченцето беше открито миналата сряда при рутинна проверка на полицията в ромски катун в гръцкия град Фарсала, близо до Лариса. Момиченцето живеело с обвиненото семейство (39-годишен мъж и 40-годишна жена), но след ДНК тест се оказа, че ромите нямат с никаква роднинска връзка с него.

Гръцкото правосъдие обвини и арестува ромското семейство за „отвличане”. В показанията си пред съдия-следовател в Лариса мъжът казал, че детето им било предадено веднага след раждането от български ром и майката на детето, също ромка. Извън съда около 30 души от ромската общност чакаха няколко часа решението на съдиите, без да направят изявления

След като в петък полицията разпространи снимка на момиченцето, асоциацията за закрила на детето „Детска усмивка”, на която властите повериха момиченцето, регистрира огромен брой телефонни обаждания и имейли. Гръцката полиция предприе мащабно разследване, за да изясни случая, включително разгледа случаите на трафик на деца от съседни страни, сред които и България.

Още новини от Стара Загора