Обвиниха Денис Ершов в присвояване, определиха му гаранция от половин милион
Обвиниха Денис Ершов в присвояване, определиха му гаранция от половин милион / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa
Обвиниха Денис Ершов в присвояване, определиха му гаранция от половин милион
55848
Обвиниха Денис Ершов в присвояване, определиха му гаранция от половин милион
  • Обвиниха Денис Ершов в присвояване, определиха му гаранция от половин милион

Прокуратурата повдигна обвинение на бизнесмена Денис Ершов за присвояването на над 1 милион лева от дружеството „Петрол". Ершов е пуснат на свобода срещу гаранция от 500 000 лева. Заедно с Ершов обвиняем е и Цветан Димитров - бивш финансов директор в дружеството, който е на свобода срещу гаранция от 30 000 лева.

Сутринта Ершов беше конвоиран в следствието в София след като вчера беше задържан на летището в Бургас. Неговият адвокат Анна Попова обясни, че той е имал здравословни проблеми и не се е укривал, тъй като е бил хоспитализиран. В края на юни той бил обявен за общодържавно издирване, въпреки че според Попова вече бил получил призовка.

Говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова обясни, че петролният бос е присвоил парите в периода 2009-2010 г., когато е бил член на Управителния съвет на „Петрол": „Делото е образувано през ноември 2010 г. В момента то е във фаза на разследване. По отношение на призоваването на лицето, той е обявен за издирване за това, че не са успели да открият преди това. Основанието за обявяване за издирване е установяването на неговото местонахождение и принудителното му отвеждане. След като следователят е съобщил, че няма никаква възможност да го призове, го е обявил за издирване".

Ершов отрече обвиненията срещу него и каза, че е разходвал парите по тяхното предназначение. Той се оплака от продължителния му превоз из страната, който включвал престой в няколко съдебни палати. Ершов определи това като съдебен туризъм.

Бизнесменът добави, че в основата на разследването стои жалбата на негов бивш сътрудник. Най-вероятно става дума за Митко Събев, с когото Ершов е в конфликт от годините, когато двамата бяха основни акционери в „Петрол Холдинг".

Името на Денис Ершов не един път е забърквано в скандали у нас. Ершов създава Нафтекс през 1991 г., става и основен акционер заедно с Митко Събев в „Петрол Холдинг”. Изгонен е от България по заповед на директора на Националната служба за сигурност през 2000 г., тъй като властта у нас го счита за заплаха за националната сигурност. Тогава директор на Националната служба за сигурност е ген. Атанас Атанасов. В неговата заповед освен Денис Ершов са записани имената и на Майкъл Чорни и още трима руски бизнесмени.

Ершов обжалва това и печели делата в съда, така от 2004 г. отново има право да влиза в страната ни. Години по-късно разказва, че заповедта за забрана за влизане в България срещу него не е политическа, но е поръчкова. За последно името му отново влезе в медиите със скандала, който избухна между него и Митко Събев по вписването на ръководството на „Петрол Холдинг” АД.