Обсъждат създаването на анкетна комисия за пожара във влака
Обсъждат създаването на анкетна комисия за пожара във влака / Снимка: Sofia Photo Agency

Започнаха дебати по създаването на анкетна комисия за проучване на причините на трагичния инцидент във влака София-Кардам.

По предложение на „Коалиция за България” парламентът прекъсна разискванията на Закона за етажната собственост и започна обсъждане на внесеното от мнозинството проекторешение за създаването на анкетната комисия. От опозицията протестираха, че не са известени. Техните депутатите отсъстват от пленарната зала, докато народните представители на левицата са получили sms-и да бъдат по местата си.

С този аргумент опозицията поиска поименна проверка на кворума. Кворум има, отбеляза председателстващият заседанието Любен Корнезов и даде ход на дебатите.

От БСП предлагат анкетната комисия да се състои от 14 депутати – четирима от парламентарната група на „Коалиция за България”, по двама от парламентарната група на НДСВ и ДПС и по един от опозиционните групи, плюс един независим народен представител.

От десницата настояват за представителство 50 на 50 и поставят като условие това, за да участват в анкетната комисия. Когато искаме да не се свърши дадена работа, правим комисии, констатира по време на дебатите Красимир Каракачанов от ВМРО.

Той призова за паритетен принцип на представителство в комисията, защото случаят е твърде важен. Нека мнозинството да се съгласи с това, за да не остане съмнение в обществото, че нещо се прикрива, отбеляза Каракачанов.

Парламентът удължи работното си време.