Обсъждат по-тежки санкции за частните съдебни изпълнители
Обсъждат по-тежки санкции за частните съдебни изпълнители / снимка: БГНЕС, архив
Обсъждат по-тежки санкции за частните съдебни изпълнители
71743
Обсъждат по-тежки санкции за частните съдебни изпълнители
  • Обсъждат по-тежки санкции за частните съдебни изпълнители

Да се повиши отговорността на частните съдебни изпълнители. За това настояват от Министерството на правосъдието, откъдето подготвят промени в закона, който урежда тази дейност. Реформата в частното съдебно изпълнение не е довършена, категорична беше зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева. Тя посочи, че в Холандия, чийто модел за частно съдебно изпълнение функционира у нас, ежегодно държавата закрива 3-4 кантори заради тежки нарушения.

В тази връзка от правосъдното ведомство обсъждат промяна в закона, според която, при тежки случаи на нарушение, правото за упражняване на професията "частен съдебен изпълнител" може да се отнеме окончателно, а не както е в момента - за срок от 5 години.

21 дисциплинарни производства срещу частните съдебни изпълнители са били образувани за миналата година, като сред тях има случаи, в които срещу един частен съдебен изпълнител има по няколко производства. Това заяви зам. правосъдният министър Сабрие Сапунджиева на семинар по повод законодателните инициативи на ведомството. По думите и в законовото уреждане на дейността на ЧСИ има пропуски, като например дисциплинарното производство.

Сапунджиева посочи обаче, че от общо 163-а частни съдебни изпълнители у нас, жалби и сигнали за нередности пристигат само срещу десетима души: „Жалбите са срещу 8 до 10 човека частни съдебни изпълнители. От 163-а, пристигат масово жалби срещу 8, да ги приемем средно 10 човека. Другите 153-ма частни съдебни изпълнители - срещу тях няма оплаквания. В София има големи кантори, няма да цитирам имена, които имат много дела, срещу които няма нито една жалба. Ами като във всяко стадо и в частното съдебно изпълнение има черни овци".

400 дела на частни съдебни изпълнители се проверяват в момента заради проблем с цесиите, обясни още Сапунджиева. Освен въвеждане на възможност за окончателно отнемане на правото да се изпълнява професията „частен съдебен изпълнител", от Министерството предвиждат и разширяване на обхвата на действия на частния изпълнител, които могат да бъдат обжалвани. Обсъжда се също така повишаване на годишна застраховка на ЧСИ, която в момента е най-много до 1,2 млн. лв. Идеята е минималната такава да стане 10 млн. лв.