Обявяват името на новия здравен министър
Обявяват името на новия здравен министър / снимкa: Sofia Photo Agency
Обявяват името на новия здравен министър
27699
Обявяват името на новия здравен министър
  • Обявяват името на новия здравен министър

Очаква се на днешното заседание на правителството да бъде избран нов министър на здравеопазването, който ще поеме управлението на министерството след оставката на досегашния министър Божидар Нанев. Нанев подаде оставката си миналия вторник, след като прокуратурата го обвини за сключването на 2 неизгодни за държавата сделки, нанесли щети на стойност над 2,4 милиона лева. Сделките са свързани със закупуването на антивирусни препарати, като едната от тях е сключена през декември миналата година и чрез нея са набавени 200 хиляди дози от препарата Тамифлу на цена, много по-висока от цената, предложена от Националната здравна служба на Великобритания.

По данни на прокуратурата тази доставка е била поръчана след края на грипната епидемия, а договорът е сключен седмици след като министерството е разполагало с информацията за по-изгодната цена, предложена от Великобритания. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на Божидар Нанев и се опита да защити действията му:

„Аз съм убеден, че мотивите на Нанев да се вкарат бързо ваксини са вследствие на страхотната истерия, която се провокира в държавата по време на свинския грип. Новините бълваха, че свършват лекарствата по аптеките. В желанието си това да се случи, те са погазили закона. Лично съм дал на ДАНС да го провери. Когато проверката е установила нарушение, сме го предали на прокуратурата. ДАНС, която ми е на пряко подчинение, предава материалите на прокуратурата. Трябва да ви уверя, че след Великденските празници ще има и други материали. Единственият шанс да повярват и хората, и синдикатите, и работодателите, да ни повярва Европа е безкомпромисност към всеки, абсолютно не ме интересува от коя партия. Дойде ли материалът на ДАНС или на МВР при мен, аз пиша горе Да".

Неофициално се споменават поне шест имена за негов наследник, сред който са началникът на ВМА ген. Стоян Тонев, директорите на болниците „Света Ана" в София - Димитър Димитров, в Русе - д-р Минчо Вичев и на Ортопедичната болница в Горна баня доц. Евгени Медникаров.

Сред обсъжданите кандидати е и Ана-Мария Борисова, завеждащ клиника в болницата по ендокринология, зам.-финансовият министър Владислав Горанов, който е и председател на Надзорния съвет на НЗОК, както и на Нели Нешева, главен секретар на Министерство на здравеопазването.