Обмислят въвеждането на единни стандарти в здравеопазването за цял свят
Обмислят въвеждането на единни стандарти в здравеопазването за цял свят / снимка: sxc.hu
Обмислят въвеждането на единни стандарти в здравеопазването за цял свят
64518
Обмислят въвеждането на единни стандарти в здравеопазването за цял свят
  • Обмислят въвеждането на единни стандарти в здравеопазването за цял свят

1% от лекарствата в Европа са подправени, смятат експерти от Международната организация за разработване на стандарти GS 1. В Африка обаче този процент достига 70, което е и причина за високата смъртност на континента. Според специалистите въвеждането на единни стандарти в здравеопазването в глобален мащаб би могло да спаси между 22 000 и 43 000 човешки животи.

До 43 000 човешки живота би могло да спаси въвеждането на единни стандарти в здравеопазването в глобален мащаб, обяви вицепрезидентът на организацията Улрике Крийза. Експертът е категоричен, че подобна стандартизация би могла да намали грешките в здравеопазването, което от своя страна да спести до 42 млрд. долара в световен мащаб.

Сред предлаганите стандартите са тези за автоматична идентификация, както и маркирането на продуктите с баркод.

„Както обясних, регулацията на европейско ниво се задава и всеки следва да се приготви. Няма съмнение, че такова законодателство ще има. Знам, че още продължават политическите дискусии на ниво европейски асоциации за изключване на генеричните лекарства. Ако ме питате мен, мнението ми е, че те няма да бъдат изключени и всички медикаменти и всичко, което се продава в една аптека, ще има баркод и дата на годност", обясни още Крийза.

Ползите от въвеждането на подобни стандарти биха могли да бъдат основно две - безопасност на пациентите от една страна, и спестяване на средства от друга.