Обмислят създаването на Омбудсман по правата на детето
Обмислят създаването на Омбудсман по правата на детето / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Обмислят създаването на Омбудсман по правата на детето
59812
Обмислят създаването на Омбудсман по правата на детето
  • Обмислят създаването на Омбудсман по правата на детето

Да бъде създаден Омбудсман по правата на детето към институцията Омбудсман на България, предлагат от Националната мрежа за децата. Според изпълнителния директор на организацията Георги Богданов това трябва да бъде независим от държавата орган, който да представлява и контролира спазването на правата на децата. Трийсет държави в Европа имат такъв орган, разказа детският омбудсман на Полша Марек Михалак. В неговата държава омбудсманът по правата на детето е записан в Конституцията, а дейността му е довела до увеличаване на социалните помощи.

Детският омбудсман в Полша има право да се намеси в конкретна ситуация на нарушаване на детските права, като предприеме конкретни стъпки. Друго негово право е да участва в съдебно производство, като правомощията му са равни на тези на прокурора, а основната му дейност е насочена към всички институции и заведения, в които има деца.

Създаването на такъв омбудсман у нас зависи от решението на парламента, обясни Георги Богданов, и посочи ситуациите, в които този орган може да бъде полезен.

„Тези 3,5 млн., които се предвижда да бъдат пренасочени от грижите за бебетата в кръвните центрове, а не да се реформират и да се направят, да има медицински сестри, които да ходят и да помагат на семействата, които живеят с конкретни трудности. Другото нещо, което е много важно, е да се вижда системата за децата в един много по-фокусиран вариант, в който всички да имат ясна отговорност какво се случва с правото на всяко едно конкретно дете”, обясни той.

Детският омбудсман може да бъде сезиран от институции, от възрастни и от деца.