Обезщетяват за реколтата в пострадалите от взривовете райони
Обезщетяват за реколтата в пострадалите от взривовете райони / netinfo
Най-малко 20 дни ще са нужни на специалистите да претърсят земеделските площи в близост до пострадалите от взривовете селища, но за сметка на това, гражданите ще бъдат обезщетени за изгубената реколта. Това каза Валентин Котов, кмет на район Нови Искър. Той се срещна в Чепинци със зърнопроизводители от района.

Котов побърза да увери гражданите, че обработваемата земя в радиус 6 километра от мястото на взрива, ще бъде щатело проверена от специалисти: Все още намираме снаряди, мини и докато не дойдат сапьорите, не може да знаем дали те са избухнали и опасни. По-добре никой да не влиза, да загубим реколта, тя да се компенсира на хората, но да запазим човешкия живот.

Валентин Котов каза още, че съдържанието във въздуха на вредните серен и азотен диоксид са в рамките на нормалното.

Над 850 от 1100 къщи в село Чепинци са минали през техническата експертиза, а около 750 кв/м стъкло са били нарязани и монтирани. Всеки гражданин може сам да поеме инициативата по възстановяването на щетите, след това фактурата, която той представи за разходите, ще бъде осребрена, без значение коя е фирмата изпълнител. Ние ще се радваме на всеки, който сам си отстрани аварията, защото така по-бързо и ние сами ще излезем от ситуацията.

Котов допълни, че средствата за покриването на разходите по щетите ще бъдат гласувани в четвъртък на сесията на Столичния общински съвет, вероятно от резерва на Столична община, след което средствата ще бъдат възвърнати на Общината от комисията по Бедствия и аварии към Министерски съвет.