НС решава дали да повиши промилите алкохол, за които шофьор отива в затвора
НС решава дали да повиши промилите алкохол, за които шофьор отива в затвора / netinfo
Народното събрание ще реши дали с промяна в Наказателния кодекс да завиши долната граница на алкохол в кръвта, над която шофьорите в нетрезво състояние ще бъдат наказвани със затвор. Очаква се предложената спорна промяна в НК да бъде отхвърлена от депутатите, тъй като не е подкрепена от правната комисия в парламента.

В проекта за промяна на Наказателния кодекс, внесен от председателя на транспортната комисия Йордан Мирчев и негови колеги от НДСВ и БСП, се предлага да се увеличат промилите алкохол, с които е позволено да се кара автомобил без заплаха от наказателно преследване - от 1,2 промила, колкото е разписано сега в закона, на 1,5. Предложение, което не е подкрепено от правната комисия с аргумента, че в момента се водели много дела за тежки катастрофи, именно заради концентрация на 1,2 промила алкохол в кръвта на шофьора. Един от тези случаи е този със световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. Инцидент, който депутати свързаха с предлаганата поправка в НК, въпреки че проектът на Йордан Мирчев е внесен през юли - почти месец преди тази катастрофа.

Правната комисия не подкрепя и друго предложение на депутата – да се отнема в полза на държавата автомобилът, с който пиян шофьор е предизвикал инцидент. Този законопроект е един от шестте проекта за промени в НК, които трябва да бъдат гласувани на първо четене. Само малка част от тях са подкрепени от правната комисия в НС.

Осем министри ще отговарят на депутатски въпроси по време на парламентарния контрол. Първият от тях е вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.