НС не прие забрана за разгласяване на социологически проучвания в изборния ден
НС не прие забрана за разгласяване на социологически проучвания в изборния ден / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НС не прие забрана за разгласяване на социологически проучвания в изборния ден
70447
НС не прие забрана за разгласяване на социологически проучвания в изборния ден
  • НС не прие забрана за разгласяване на социологически проучвания в изборния ден

Парламентът не прие предложението от депутата от „Атака" Павел Шопов за забрана на разгласяване на социологически проучвания в изборния ден. Преди гласуването на този текст от новия Изборен кодекс, Шопов припомни, че социологическите агенции продават информация за хода на гласуването, а медиите използват тази информация под формата на класации за книги, музика и т.н.

„Социологическите агенции чрез медиите осъществяват огромна дейност в този ден, която бих казал е в тяхна полза, тя е търговска дейност, но това изкривява онова, което става като вот, това изкривява онова, което българските граждани подават. Още от сутринта много често под формата на книги, песни или на цветя, се подават едни информации, които много често са изкривени, така че да се внуши на избирателите, че една или друго политическа сила печели или съответно губи, получават добър процент от вота или обратното", заяви Шопов.

Затова ние считаме, че може да почака обществото няколко часа, толкова е времето, с което ще се отложи истинската информация и тази, която ще дойде по-късно от първите данни от преброяванията, допълни депутатът.

„Няма нужда да се въвеждат тези съмнителни резултати от социологическите проучвания. По този, по който се прави, ще кажете, че по цял свят се прави така. Не, не се прави така! Има страни, в които нещата са според схемата, която предлагаме. Ето защо, макар и за първи път, но в този избирателен кодекс много неща се правят за първи път, да пресечем тази тенденция или ако е възможно, да я ограничим", каза още Павел Шопов.